دعوای حقوقی پیچیده و دنبالهدار اپل و کوالکام به پایان نزدیک میشود. هر دو شرکت روز چهارشنبه اعلام کردند که تمامی شکایتها علیه یکدیگر را متوقف خواهند کرد. اپل در جریان توافق جدید، مقدار نامشخصی به کوالکام پرداخت میکند که شامل توافق ۶ سالهی صدور مجوز بین دو شرکت هم خواهد بود.
توافق غولهای آمریکایی شامل شکایتهای مطرحشده از سوی شرکای تولیدی اپل هم میشود. آنها در مجموع از کوالکام درخواست ۹ میلیارد دلار غرامت کرده بودند که در قوانین ضد تراست آمریکا شاید تا ۳ برابر افزایش مییافت. تولیدکنندهها ادعا داشتند که غول تراشههای موبایلی، بیش از مقدار مشخصشده در قانون از آنها حق پتنت دریافت میکند.
طبق گزارش CNET، توافق کوالکام و اپل زمانی اعلام شد که وکیل کوالکام، گزارشی از شکایتهای متقابل دو شرکت را در سندیگو بیان میکرد. این شرکت سال گذشته به سرمایهگذاران هم گفته بود که اپل دیگر از تراشههای وایرلس آنها استفاده نخواهد کرد و مسیر خود را به تراشههای شرکتهای رقیب همچون اینتل تغییر میدهد.
یکی از دلایل احتمالی توافق شرکتهای آمریکایی، چند ساعت پس از اعلام خبر خود را نشان داد. اینتل اعلام کرد که مودمهای وایرلس با قابلیت اتصال به نسل جدید شبکهی 5G را تولید نخواهد کرد. اینتل در ابتدای سال گفته بود که در سال جاری میلادی نمونههای اولیهی مودمهای 5G خود را معرفی خواهد کرد و در سال آینده، نمونههای نهایی به بازار میآیند. وقتی اینتل از گزینههای اپل حذف شد، تلاش آنها برای رسیدن به توافق جدید با کوالکام، منطقی به نظر میرسید. درحال حاضر محصولات متعددی با قابلیت اتصال به شبکهی 5G در بازار وجود دارند؛ اما هواوی، سامسونگ و دیگر تولیدکنندهها اعلام کردهاند که از تراشههای وایرلس کوالکام استفاده میکنند.
دعوای حقوقی بین اپل و کوالکام، ارتباط مستقیمی با شیوهی اهدای مجوز فناوریهای کوالکام به شرکتهای دیگر داشت. غول پردازندههای موبایلی، به اندازهی ۵ درصد از قیمت کل هر دستگاه فروش رفته را (تا حداکثر ۲۰ دلار) از تولیدکنندههای موبایل مانند اپل و هواوی دریافت میکند. بهبیان دیگر، وقتی فردی یک گوشی ۳۰۰ دلاری خریداری میکند که از فناوری کوالکام در آن استفاده میشود، ۱۵ دلار از قیمت گوشی به شرکت مذکور پرداخت میشود. حتی اگر تراشهی کوالکام هم در گوشی استفاده نشده باشد، باز هم پرداخت ۵ درصد الزامی خواهد بود.
پرداخت کارمزد بهخاطر فناوریها به کوالکام، با هزینهی پرداختی برای تراشهها جمع میشود. اپل ادعا میکرد که چنین دریافت هزینهای، ظلم به تولیدکنندهها محسوب میشود. کوپرتینوییهای میگفتند کوالکام تنها به خاطر در اختیار داشتن فناوریهای فوق پیشرفتهی وایرلس، بهنوعی انحصار و قدرت بلامنازع دست پیدا کردهاند.
جزئیات زیادی از توافق اپل و کوالکام منتشر نشد، اما سرمایهگذاران آن را نشانهی خوبی برای کوالکام میدانند. با اعلام خبر، ارزش سهام شرکت ۲۳ درصد افزایش یافت و اپل نیز تغییراتی جزئی در بازار سهام تجربه کرد.
خبر اعلامشده، الزاما مشکلات حقوقی طولانیمدت کوالکام با سازمانهای تنظیم مقررات سرتاسر جهان را رفع نخواهد کرد. آنها هنوز منتظر رأی دادگاهی هستند که در آن، کمیسیون تجارت فدرال شرکت را متهم به انحصارگرایی کرده است. اتهام وارده به کوالکام ادعا میکند که این شرکت از موقعیت برتر خود در بازار تراشههای موبایلی سوءاستفاده کرده و هزینههای نامعقولی بهخاطر استفاده از فناوریهایش از مشتریان دریافت میکند.
کوالکام در جریان شکایت کمیسیون تجارت گفته بود که ارزش مالکیت معنوی فناوریهای خود را در قمیت نهایی تراشهها لحاظ نمیکند. بهبیان دیگر شرکت ادعا میکند که تراشهها را با تخفیف به مشتریان میفروشد و با دریافت هزینهی مجوز استفاده از فناوری، تخفیف را بعد از فروش محصول جبران میکند. چنین رویکردی قدیمی به حساب میآید، اما کوالکام از سالها قبل و پیش از آنکه به فرمانروای تراشههای موبایلی تبدیل شود آن را اجرا میکرد.
شاید داستان دعوای حقوقی اپل و کوالکام را بتوان شبیه به قسمتهایی از سریال بازی تاج و تخت دانست. اپل در ژانویهی سال ۲۰۱۷ از کوالکام شکایت کرد. کوپرتینوییهای ادعا کردند که کوالکام یک میلیارد دلار هزینههای تخفیف وفادارای آنه را بلوکه کرده است. بلوکه شدن یک میلیارد دلار نیز احتمالا بهخاطر همکاری اپل با سازمانهای تنظیم مقررات ضد انحصار در کرهجنوبی بود که کوالکام را با جریمهی سنگین ۸۵۴ میلیون دلاری در سال ۲۰۱۶ روبهرو کرد.
کوالکام در فصل بهار سال ۲۰۱۷ شکایتی در پاسخ به اقدام اپل علیه آنها مطرح کرد. آنها ادعا کردند که اپل، سرعت مودمهای کوالکام در برخی گوشیهای آیفون را کاهش میدهد تا پایین بودن سرعت مودمها در آیفونهای مجهز به مودم اینتل، مشخص نشود. اپل در ادامه با متوقف کردن هزینههای حق مجوز پتنت از سوی همکاران تولیدکنندهی خود، به مقابله با کوالکام پرداخت. بهعلاوه، شکایت کوپرتینوییها هم ابعاد جدیدی پیدا کرد و پرداخت مجدد هزینه از سوی کوالکام را هم شامل شد. درنهایت، کوالکام از شرکای اپل بهخاطر پرداخت نکردن حق مجوز و همچنین خود آن شرکت بهخاطر نقض حقوق پتنت، شکایت کرد.
ورود به سایت