اینتل بیش از ۲۰ سال سردمدار بیچونوچرای بازار پرسود تجهیزات نیمههادی بود تا اینکه در سال ۲۰۱۷، قافیه را به سامسونگ باخت و کرهایها توانستند جایگاه اینتل را تصاحب کنند. ظاهرا اینبار نوبت سامسونگ است تا به سرنوشت اینتل دچار شود و جایگاه خود بهعنوان بزرگترین شرکت حوزهی تجهیزات نیمههادی را از دست دهد.
مؤسسهی گارتنر ضمن نزدیکخواندن این اتفاق، اعلام کرده سلطهی سامسونگ بر بازار نیمههادیها درمقایسهبا اینتل، بسیار ضعیف و کوتاهمدت بهشمار میآید. این مؤسسه مدعی است که درآمد کلی بازار جهانی تجهیزات نیمههادی در سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۸، رشدی ۱۲.۵ درصدی تجربه کرده و به ۴۷۴.۶ میلیارد دلار رسیده است.
در نگاه اول، افزایش درآمد بازار تجهیزات نیمههادی در بازهی زمانی یادشده اتفاق مثبتی است؛ اما حقیقت بسیار مهمی را نمیتوان کتمان کرد. نباید فراموش کنیم یک سال قبل، بازار تجهیزات نیمههادی رشدی ۲۱.۹ درصدی تجربه کرده بود. دلیل این افت درخورتوجه چه میتواند باشد؟ دلیل واضح است: نرخ رشد بازار تجهیزات حافظه (مموری) طی همین بازه با افت شدیدی مواجه شده و روی بازار نیمههادیها نیز تأثیر گذاشته است.
گارتنر میگوید بازار تجهیزات حافظه در بین سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۷، رشد دراماتیک ۶۱.۸ درصدی تجربه کرده است؛ اما در بازهی بین ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸، همین میزان به ۲۴.۹ درصد رسید تا افت بسیار عجیبی را شاهد باشیم.
این افت بزرگ در بازار تجهیزات حافظه، تاحدزیادی پیشبینیپذیر بود؛ بههمیندلیل، ما را چندان متعجب نمیکند. درواقع، محققان از اوایل سال ۲۰۱۸ بهبعد، بارها گفته بودند باید منتظر وقوع رکود مهمی در بازار حافظهی DRAM باشیم. وبسایت DRAMeXchange اواسط مارس گذشته در گزارشی نوشته بود سرعت کاهش قیمت تجهیزات این بازار از سال ۲۰۱۱ تاکنون بیسابقه بوده است.
افزونبراین، وبسایت IHS Markit از کاهش ۲۲ درصدی ارزش بازار حافظهی DRAM در بازهی زمانی بین سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ خبر داده است. شرکتهای فعال در بازار تجهیزات حافظه مجبور شدهاند برای جلوگیری از ضرردهی و تثبیت قیمتها، تولیداتشان را تاحدی کاهش دهند.
تمامی اینها برای سامسونگ اخبار بدی هستند. در مارس، این شرکت کرهای در اقدامی بیسابقه و بهدنبال کاهش درخواست مشتریان بازار گوشیهای هوشمند و تجهیزات نیمههادی، هشدار مهمی دربارهی درآمدهایش داد؛ چراکه طبق گفتهی تحلیلگران، درآمدهای حاصل از فروش محصولات در مارس، کمتر از حدانتظار سامسونگ بوده است.
با همهی اینها، سامسونگ همچنان به سرمایهگذاری در بازار تجهیزات حافظه ادامه خواهد داد و این سرمایهگذاری را وسیعتر خواهد کرد. درواقع، گفته میشود کرهایها در پی سرمایهگذاری روی فناوریهای بیشتر مرتبط به حافظه و شرکتهای سازندهی آنها هستند. اتخاذ چنین تصمیمی بیشتر همچون شرطبندی خطرناکی است؛ چراکه نمیتوان با اطمینان از روند روبهرشد این بازار در سالهای آتی سخن بهمیان آورد.
اندرو ناروود، قائممقام شرکت گارتنر، دراینزمینه میگوید:
سلطهی سامسونگ بر بازار تجهیزات حافظه واقعا به تار مویی وابسته است و این شرکت احتمالا در سال ۲۰۱۹، سلطهی خود را بر بازار نیمههادیها از دست میدهد و جایگاه خود را به اینتل خواهد داد.
او در ادامهی صحبتهایش اضافه کرد ۸۸ درصد از درآمد فعلی سامسونگ ازطریق بازار حافظههای DRAM بهدست میآیند؛ بنابراین، هرگونه کاهش درآمد این بازار، میتواند ضربهی مهلکی برای کرهایها باشد.
البته نباید فراموش کنیم اینتل هم در این مسیر با مشکلاتی روبهرو خواهد بود. کاهش محسوس فروش پردازندههای این شرکت یکی از مشکلات موجود است و آمار نشان میدهد تولیدکنندگان رایانهها بهمرور در برخی از محصولاتشان از پردازندههای ساخت AMD استفاده خواهند کرد تا سهم اینتل از بازار با کاهش روبهرو شود.
باوجوداین، مؤسسهی IC Insights پیشبینی میکند فقط ۱درصد افزایش سود میتواند برای اینتل کافی باشد تا جایگاه سامسونگ را در بازار نیمههادیها تصاحب کند. این پیشبینی بدیندلیل بوده که انتظار میرود درآمد سامسونگ از تجهیزات نیمههادی حدود ۲۰ درصد یا شاید حتی بیشتر با کاهش روبهرو شود.
ورود به سایت